Oprichter van Compound stemt tegen het gebruik van verpakte Bitcoin als onderpand, vindt WBTC „riskant“.

Robert Leshner, de oprichter van Compound, heeft tegen het laatste voorstel gestemd om de WBTC-zekerheidsfactor op het platform te verhogen van 0 naar 65 procent. Leshner verdedigde zijn beslissing door te zeggen dat het onderpand in WBTC momenteel te riskant is vanwege de lage liquiditeit en een grote kans op een technische fout die alle activa in Compound zou kunnen wegvagen.

Lenen tegen WBTC op Compound

Op zoek naar een vervolg in de stappen van MakerDAO, die net begonnen is met het ondersteunen van gewikkelde Bitcoin Up (WBTC), stelde Compound-gebruikers een andere wijziging van het protocol voor die de gebruikers in staat zou stellen om te lenen tegen WBTC.

De eerdere discussie die twee maanden geleden plaatsvond, stelde voor om de WBTC-zekerheidsfactor te verhogen van het huidige niveau van nul naar een niveau tussen 50 en 75 procent. De oprichter van Instadapp stelde voor dat de optimale onderpandsfactor 66 procent zou moeten zijn om overeen te komen met de onderpandsfactor op MakerDAO.

Gebruikers die de wijziging voorstelden, stellen dat het toevoegen van WBTC een meer gediversifieerde basis zal creëren voor collateralized assets, aangezien ETH momenteel de meest significante asset is die wordt gebruikt als onderpand op Compound met meer dan 70 miljoen dollar aan geleverde ETH tot nu toe.

Het toevoegen van WBTC zou het ook gemakkelijker maken om de schuldpositie tussen Samenstelling en MakerDAO om de beste rentevoeten te vinden en een efficià „ntere markt te creà „ren, zei het in de bespreking.

Deze discussie werd later gevolgd door een officieel voorstel in de Compound Governance door Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX en Alameda Research.

WBTC is een risicovolle onderneming, zegt de oprichter van Compound

Het voorstel zal echter hoogstwaarschijnlijk niet door de pers worden gehaald, er zijn 428.361 stemmen voor uitgebracht, terwijl er slechts 353.195 stemmen tegen zijn uitgebracht. Terwijl 75 adressen stemden voor het vaststellen van de WBTC-zekerheidsfactor op 66 procent, stemden slechts 27 adressen tegen.

Leshner zei dat nee stemmen op het voorstel de moeilijkste beslissing was die hij moest nemen over Compound, maar voegde eraan toe dat hij alle risico’s die het voorstel met zich meebracht zorgvuldig heeft overwogen. Hij legde uit dat het toevoegen van WBTC als onderpand zou kunnen leiden tot een ineenstorting van de „basis“ tussen BTC en WBTC.

Het grootste risico voor hem is de mogelijke verstoring van de markt:

„WBTC is niet getest in het Compound-liquidatieproces, en de on/off-ramp naar BTC is traag, en wordt door de WBTC-handelaren geblokkeerd.“

Met meer dan $1,5 miljard die aan het protocol wordt geleverd, kan WBTC eenvoudigweg niet de liquiditeit verschaffen die nodig is om Compound te laten draaien. Leshner voegde ook toe dat er geen bewijs is dat een 66 procent onderpandfactor de markt genoeg tijd zou geven om te reageren in een crisis. Terwijl BTC een grotere marktliquiditeit heeft dan DAI, USDC en ETH, heeft de gewikkelde Bitcoin (WBTC) een gecentraliseerd faalpunt omdat het een ERC-20 token is dat 1:1 wordt ondersteund door BTC.

Afgezien van de mogelijkheid dat WBTC als platform faalt, betekent het dagelijkse handelsvolume van WBTC van ongeveer $500.000 dat liquidateurs geen winstgevende arbitragemogelijkheden kunnen vinden als de markt volatieler wordt.